Läget
på elmarknaden – vår säljare sammanfattar
Elpriset har varit ett hett ämne de senaste åren, särskilt sedan kriget i Ukraina bröt ut, vilket skapade stor turbulens på marknaden och resulterade i tidigare osedda prisnivåer. Trots de negativa konsekvenserna har en positiv bieffekt varit att våra kunder nu är mer informerade och uppdaterade om elmarknaden. Självklart får vi fortfarande många frågor om det aktuella läget och våra framtidsprognoser. Därför kommer vi framöver att sammanfatta elmarknadens situation efter varje kvartal.
Sjunkande priser under kvartal två
Under kvartal två har vi sett en högre stabilitet i elpriserna vad gäller de fasta avtalen och för de rörliga har vi en trevlig nedåtgående kurva, något som såklart syns på kundernas fakturor.
- Det fasta priset har för
det mesta gått i sidled under kvartal två. Priserna vi har på vår hemsida har sjunkit
något och ligger idag på ganska precis 1kr/kWh inklusive moms för både 1- och
3-årsavtalet. Det rörliga priset i kvartal två började som kvartal ett slutade medan det
i maj skönk rejält och hamnade på låga nivåer mot vad vi sett de senaste åren.
Även juni ser ut att bli ungefär som maj, kanske något öre mer, säger Oskar Isaksson, säljare på Lerum Energi.
Hög tillgång och låg efterfrågan
Under årets andra kvartal har vi haft en hög produktion. Det har blåst mycket och varit soligt vilket lett till att både vind- och solkraft gått på högvarv. När då även konsumtionen ligger på en lägre nivå sjunker efterfrågan och priserna likaså.
- Vi har haft väldigt låga priser i område 3, till och med minuspriser vissa timmar under flertalet dagar. Det är så klart väldigt bra för de som konsumerar men mindre bra för de som har solpaneler och producerar, berättar Oskar.
Rörligt avtal mest populärt bland våra kunder
De allra flesta som tecknar avtal med oss idag väljer någon form av rörligt avtal. Har man en mer flexibel plånbok så är det rörliga avtalet att föredra då det oftast är mest lönsamt över tid. Det man måste ha med sig är att man riskerar att bli utsatt de månader när priset och förbrukningen är högre, oftast vintertid. Har man istället en ekonomi med mindre utrymme och vill veta ungefär hur mycket fakturan kommer landa på varje månad är ett fast avtal att föredra, då kan man planera sin ekonomi lite bättre.
- Min rekommendation är att man tecknar ett avtal som passar just sina behov. Vill man ha det bästa av två världar så är Vintersäkring ett bra alternativ. Då säkrar man sitt pris under vinterhalvåret men ligger på ett rörligt pris under årets andra halva, säger Oskar.
Fortsatt känslig marknad
Energimarknaden är fortsatt väldigt volatil och känslig och därför är det svårt att lägga en prognos för kommande period. Men så länge det inte blir någon torka eller att de problem vi har runt om i världen eskalerar ser det ljust ut även i kvartal tre.
- Om vi inte får några oförutsägbara prispåverkande händelser så ser prisbilden ljus ut även i kommande kvartal, men det kan snabbt förändras, avslutar Oskar.