2025-03-19

Lerums första stora batteripark tar form

I utkanten av Lerum byggs just en större batteripark som ska bidra till ett mer hållbart och flexibelt svenskt energisystem. Bakom bygget står Soltech Energy Solutions, som inför kommande driftsättning kommer att samverka och testköra anläggningen tillsammans med Lerum Energi. 

Under en solig fredagsmorgon i mars besöker Lerum Energi byggarbetsplatsen för kommunens första stora batteripark. Här möter vi Björn Sandgren, projektledare på Soltech Energy Solutions, som visar oss runt på den snabbt växande anläggningen. 

Överallt pågår febril aktivitet – elektriker, anläggare och tekniker arbetar sida vid sida för att färdigställa projektet som ska spela en avgörande roll i framtidens energiförsörjning.

– Det är ett omfattande projekt, men vi håller tidplanen och ser fram emot att snart börja testa systemet, säger Björn Sandgren.

Från markutmaningar till tekniska lösningar

Projektet inleddes den 2 december, och sedan dess har arbetet fortskridit enligt plan. Men som vid alla stora byggprojekt har vissa utmaningar dykt upp längs vägen.

– Vi visste redan från början att marken inte skulle klara lasterna, så vi bestämde oss för att påla. Under processen stötte vi på stora stenblock, vilket tvingade oss att anpassa metoden. Men vi har hanterat det utan större förseningar, berättar Björn Sandgren.

För att säkerställa stabiliteten har en specialdesignad stålkonstruktion tagits fram, som gör det möjligt att placera battericontainrarna på den pålade marken. Just nu är anläggare och elektriker på plats för att genomföra de sista installationerna.

Hög kapacitet och framtidssäkrad teknik

Soltech Energy Solutions har tidigare byggt flera energilager runt om i landet och anläggningen i Lerum kommer att ha en kapacitet på 20 MW/28 MWh, vilket gör den till en av de större i sitt slag i Sverige. 

– Vi har lagt stor vikt vid stabilitet och hållbarhet. Konstruktionen är anpassad för att ge lång livslängd och maximal driftsäkerhet, säger Sandgren.

Batterierna har en beräknad livslängd på cirka 15 år, men kan hålla längre beroende på driftstrategi. På sikt finns även planer på att integrera batteriparken med förnybara energikällor.

Batterilagring – nyckeln till ett hållbart elsystem

Batteriparker spelar en allt viktigare roll i omställningen till ett mer flexibelt och hållbart energisystem. Genom att lagra el när efterfrågan är låg och använda den vid effekttoppar kan både företag och hushåll få en mer stabil elförsörjning på sikt.

– Peak shaving är en av de stora fördelarna. Det innebär att vi kan lagra el när priset är lågt och använda den när behovet är som störst. På så sätt minskas potentiellt den högsta topplasttimman på elnätet, förklarar Sandgren.

Utöver ekonomiska fördelar bidrar batteriparken till att minska behovet av fossil reservkraft – en avgörande faktor för att Sverige ska nå sina klimatmål.

Framtidens batteriparker – smartare och mer integrerade

Björn Sandgren är övertygad om att batteriparker inom tio år kommer att vara en självklar del av Sveriges energiinfrastruktur.

– Vi ser redan nu en ökad efterfrågan från både industri och elnätsoperatörer. I framtiden kommer batteriparker att bli ännu smartare genom AI och avancerad styrning, där energiflöden optimeras i realtid. Vi kommer också att se fler hybridlösningar där batterier kombineras med solceller, vindkraft och vätgaslagring, säger han.

Genom digitalisering och smart styrning kan framtida batteriparker maximera nyttan av förnybar energi och ytterligare minska kostnaderna för både nätägare och konsumenter.

Samarbete med Lerum Energi – en avgörande faktor

För att projektet ska lyckas krävs ett nära samarbete mellan olika aktörer. Lerum Energi har en nyckelroll i att säkerställa en smidig anslutning till elnätet.

– Samarbetet har fungerat optimalt, vilket är avgörande för att vi ska kunna leverera en stabil och effektiv lösning, säger Sandgren.

När anläggningen förväntas stå klar i juli kommer den att vara en viktig resurs på stödtjänstmarknaden nationellt– en satsning som stärker elnätet, minskar miljöpåverkan och banar väg för en mer hållbar energiförsörjning avslutar Björn Sandgren.