2024-10-14

Nu producerar Floda Boif egen el

Att skaffa solceller har ökat kraftigt och blivit ett bra alternativ för den som vill producera egen energi och samtidigt sänka sina elräkningar. Det gäller självklart inte bara för privatpersoner utan även för företag och föreningar. I början av sommaren invigde Floda Boif sin nya solcellsanläggning. Under Fotbollens dag den 6 juni klippte Thomas Holgersson, ordförande Floda Boif, bandet och invigde solcellsanläggningen som han har kämpat för i över 2 år. 

Vi träffar Thomas en solig dag i mitten av september. Solcellerna på taket producerar för fullt och har gjort sen invigningen i början av sommaren. Han är väldigt glad över att anläggningen äntligen är på plats och producerar el, men det har varit en lång process.

- Det hela började med att jag fick en inbjudan av Svenska fotbollsförbundet för ungefär tre år sedan att komma till Romelanda UF för att titta på deras anläggning. Jag personligen har alltid haft ett stort intresse för detta med solenergi och tyckte det skulle passa på vår klubbstuga också, berättar Thomas.

Klubbstugan på Flodala IP är optimalt placerad. Tack vare att det är flera fotbollsplaner runt om är det minimalt med träd och annat som kan störa och solen kommer åt taket i princip hela dagen. 

- Som det ser ut kommer anläggningen att täcka hela vårt behov. Förra året förbrukade vi ungefär 22 000 kWh och anläggningen ska kunna producera upp till 30 000 kWh, berättar Thomas. 

Men att installera solceller är inte helt gratis och för en förening där inkomster till stor del består av medlemsavgifter kan det vara svårt att finansiera ett projekt som detta. 

- Vi har ett antal sponsorer som till exempel Lerum Energi som stöttar framför allt vår barn- och ungdomsverksamhet. I detta fall fokuserade jag mer på att söka olika bidrag. Svenska fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet(SISU) och Alingsås Sparbanksstiftelse har alla varit med och möjliggjort denna investering, säger Thomas.

Floda Boifs ordförande Thomas Holgersson framför solcellerna på klubbstugan.

När finansiering väl var på plats behövdes en del förarbete göras. Vi på Lerum Energi behövde dra om en kabel samtidigt som en installatör behövde säkra upp anläggningen, byta fasadskåp och bygga om hela elcentralen inne i klubbhuset. 

- Jag är otroligt imponerad över hur snabbt själva arbetet gick. Det tog ungefär en månad från det att första spadtaget togs till dess att solcellerna låg på taket. Fantastiskt gjort av både Lerum Energi och vår installatör. Allt som allt är jag väldigt nöjd med denna investering, avslutar Thomas.