2024-11-29

Nuläget på elmarknaden

Efter en ovanligt mild höst har rikliga regnmängder bidragit till välfyllda vattenmagasin i Norden. Det ger goda förutsättningar för elproduktionen inför vintern. Samtidigt finns en fortsatt osäkerhet kring elpriserna där faktorer som väder och internationella energiförändringar kan få betydande konsekvenser. Vi intervjuar vår marknadschef Jenny Nordlund om den kommande vintern. 

Elpriserna i elområde 3(SE3) har under hösten börjat stiga, och denna trend förväntas fortsätta in i december. Spotpriset i november ligger i snitt på närmare 67 öre per kWh samtidigt som prognoser pekar på att december kan nå ett genomsnittligt pris om 78 öre per kWh. 

Ökningen förklaras främst av säsongsbetonad högre efterfrågan, när det blir kallare ute ökar generellt konsumtionen av el och utöver detta finns en rad osäkerheter kring elproduktionen samt påverkan från den europeiska energimarknaden. 

- Man kan ändå säga att de priser som väntas för december ligger i linje med förra året, eller till och med strax under förra årets nivåer, berättar Jenny. 

En bidragande faktor till att spotpriserna stigit i november är sannolikt också Svenska kraftnäts nya flödesbaserade kapacitetsmodell, som trädde i kraft i oktober. Den syftar till att öka överföringskapaciteten mellan Sveriges olika elområden. Detta kan leda till mer jämna elpriser över landet, men innebär också att priserna i södra Sverige blir alltmer beroende av utvecklingen på den europeiska elmarknaden.

Osäkerhet kring kärnkraft och internationell gasförsörjning

En betydande osäkerhet inför vintern är annars att Forsmark 3, en av Sveriges största kärnkraftsreaktorer, är ur drift fram till slutet av januari 2025. Den förlorade produktionskapaciteten riskerar att sätta press på elförsörjningen vid en kall vinter, särskilt i södra Sverige menar Jenny.

Internationellt tillkommer risker kopplade till Rysslands gasleveranser via Ukraina. Vid årsskiftet planerar Ukraina att helt stoppa transiteringen av rysk gas till flera europeiska länder, vilket kan tvinga fram alternativa lösningar och potentiellt driva upp energipriserna i Europa, med indirekta effekter även på Sverige.

Trots dessa utmaningar visar terminspriserna för första kvartalet 2025 viss stabilitet. För SE3 ligger dessa på 75,9 öre per kWh, något högre än motsvarande period 2024 men inget alarmerande. Den milda hösten och välfyllda vattenmagasin bidrar till lugnande besked, även om framtida prisutveckling fortsatt är väderberoende.

Energieffektivisering – en viktig strategi för hushållen

För alla hushåll, oavsett om du har fast eller rörligt elpris, finns goda möjligheter att minska elkostnaderna genom att energieffektivisera sin konsumtion. Enkla åtgärder, som att använda energieffektiva program på vitvaror, korta ned duscharna och undvika att köra halvfulla tvätt- och diskmaskiner, kan ge märkbara resultat. För den som har möjlighet att styra sin elförbrukning till timmar med lägre elpriser, genom att ha ett timprisavtal, kan besparingarna bli ännu större.

Vilket avtal ska jag välja?

- Vad man ska välja beror helt på varje hushålls behov och förutsättningar. Sett över längre tid har rörliga avtal varit mest ekonomiskt fördelaktigt. Vill man slippa överraskningar ska man dock teckna ett fast avtal, säger Jenny.

Generellt sett kan vi se att intresset för rörliga avtal ökat under de senaste åren men att allt fler nu väljer fast avtal igen när marknaden lugnat sig något jämfört med den situation som bröt ut till följd av Rysslands invasion av Ukraina under 2022. 

- För dem som brinner för miljön här i Lerum erbjuder vi även avtal med Säveå-el. Det är jätteroligt och inspirerande att se att så många kunder är engagerade i vårt arbete med biologisk mångfald utmed Säveån och vi hoppas så klart att ännu fler hör av sig om att teckna detta lokala tillägg, avslutar Jenny.

Sammanfattning

Även om förutsättningarna på elmarknaden ser stabilare ut än förra året, kvarstår flera osäkerhetsfaktorer. Väderförhållanden, internationella energimarknader, inhemsk och nordisk kärnkraftsproduktion kommer påverka prisutvecklingen.

Genom att noggrant överväga sina behov och elförbrukningsmönster kan hushåll göra välgrundade val av elavtal. Oavsett avtal är energieffektivisering en nyckel för att hålla elkostnaderna nere och bidra till ett hållbart energisystem.