2024-12-11

Så förbereder du dig för och hanterar elavbrott

Långa elavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan ändå inträffa oväntat och påverka mycket av det vi tar för givet i vardagen. Genom att förbereda dig och arbeta förebyggande med energiberedskap hemma kan du stå bättre rustad om energisystemet skulle drabbas av en störning. Vi har pratat med Peter Rosengren, energirådgivare i Lerums kommun, som delar med sig av sina bästa tips och råd.

I tider av elbrist eller höga elpriser kan det bli nödvändigt att minska elanvändningen, antingen under vissa timmar eller över längre perioder. Genom att sänka ditt elbehov bidrar du till att minska risken för större störningar i elnätet, och till att hålla nere dina kostnader. Här är några konkreta och praktiska tips för att hantera sådana situationer:

Anpassa värme och ventilation

  • Sänk inomhustemperaturen: Även en mindre temperatursänkning, exempelvis 1–2 grader, kan göra stor skillnad för ditt totala elbehov. Se till att stänga dörrar till kalla utrymmen för att hålla värmen där du behöver den mest. 

  • Effektivisera ventilationen: Kontrollera om ventilationen kan gå på en lägre nivå under kortare perioder utan att påverka luftkvaliteten, exempelvis när ingen är hemma.

- På många värmepumpar kan man göra en del inställningar för att minska elbehovet under de mest ansträngda timmarna i elnätet, tipsar Peter om.

Minimera elanvändningen

  • Identifiera de största energitjuvarna: Apparater som tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner och elvärmesystem är ofta de som behöver mest energi. Försök att undvika att använda flera av dessa samtidigt, särskilt under tider då elbehovet generellt är högt.

  • Planera användningen: Använd stora elförbrukare under lågpristimmar, exempelvis sent på kvällen och helgen om din elavtalstyp tillåter detta.

- Om exempelvis elbilsladdning styrs till tider med låg belastning i elnätet är det en stor samhällsnytta som kan ge lägre elkostnader både på kort och lång sikt, säger Peter.

Förbered dig för effektbrist och höga elpriser

  • Skapa en plan för din vardag: Tänk igenom hur du kan anpassa din vardag vid tillfälligt höga elpriser eller effektbrist. Det kan handla om att laga mat på andra tider, använda alternativa värmekällor eller samlas i ett rum för att hålla värmen bättre.

  • Lagra energi: Om möjligt, använd uppladdningsbara batterier eller powerbanks för att driva mindre apparater under kortare strömavbrott. Om du har möjlighet, överväg att investera i energilagring eller egen elproduktion, som solceller eller en liten generator.

- Här är det viktigt att huset och solelanläggningen är förberett, för att ha nytta av solceller eller ett eget reservelverk. En vanlig solelanläggning har man ingen nytta av vid elavbrott, förtydligar Peter.

Håll dig informerad

  • Följ elbolagens rekommendationer: Elbolag och myndigheter ger ofta information om perioder av stort elbehov och hur man bäst kan bidra till att minska belastningen på elnätet.

  • Ha koll på elpriser: Om du har ett rörligt timprisavtal, följ timpriserna på elmarknaden och anpassa din användning därefter. Nu i veckan har vi rekordhöga timpriser på elen och det är alltså extra viktigt att planera för detta om du har timpris.

Viktigt att tänka på vid elavbrott

Vid elavbrott är det viktigt att agera snabbt och korrekt för att minimera risker och förbereda för en säker återgång när elen kommer tillbaka. Här är några viktiga åtgärder att tänka på:

  • Stäng av så mycket eldrivet som möjligt: Detta förhindrar skador på utrustning och minskar risken för följdproblem när elen återställs.

  • Extra uppmärksamhet på värmealstrande apparater: Se till att ugnar, spisar och andra värmekällor är avstängda. Dessa kan bli en brandfara om de startar utan att någon är där för att övervaka.

  • Stäng av värme och ventilation: För att undvika skador eller överbelastning vid återstart är det bäst att stänga av dessa system under elavbrottet.

  • Starta systemen stegvis: När elen är tillbaka, starta värme- och ventilationssystem gradvis och se till att någon är på plats. Detta är särskilt viktigt vid kalla väderförhållanden, eftersom frysskador eller andra problem kan ha uppstått under avbrottet.

- Var försiktig med eld, lågor och rökgaser under ett elavbrott. Ta med i beräkningen att värmeljus och vissa ljuslyktor blir varma på sidorna och även undertill. Det kan ge brännmärken eller orsaka en brand, avslutar Peter.

Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om olika tips samt testa dig om du är tillräckligt förberedd för ett längre elavbrott.