2024-07-19

Så fungerar din elnätsavgift

Genom nätavgiften bidrar du som kund till den gemensamma infrastrukturen som gör elanvändningen möjlig i Sverige. Att ta en varm dusch, tända lampan mitt i natten eller njuta av en kopp nybryggt kaffe på morgonen kan verka självklart, men utan vår infrastruktur skulle detta inte vara möjligt. Tack vare elnätet, som levererar el till ditt hem eller företag, har vi en väl fungerande vardag som är lätt att ta förgivet.

Elnätsmarknaden i Sverige

Sveriges elnät är uppdelat i tre nivåer. Överst finns transmissionsnätet, de största elledningarna som transporterar el från stora elproducenter till regionnäten. Detta nät kallas även stamnätet och ägs av Svenska kraftnät. Nästa nivå är regionnätet som distribuerar el till lokalnäten i hela Sverige. Det finns tre regionnätsägare i Sverige: Vattenfall, E.ON och Ellevio. Den tredje nivån är lokalnäten, som fördelar el till slutkunderna. Här finns alltså Lerum Energi som äger och driver lokalnätet i kommunen.

Elnätsmarknaden fungerar som ett monopol, vilket är ett politiskt beslut eftersom det vore ineffektivt att bygga flera parallella elnät. Detta innebär att du som kund inte kan välja elnätsföretag, utan det bestäms geografiskt beroende på var du bor. Dock kan elnätsföretagen inte ta ut vilka avgifter som helst, eftersom Energimarknadsinspektionen sätter tydliga intäktsramar och säkerställer att inga överpriser tas ut. Dessa intäktsramar baseras på underhållsnivån av elnätet samt nödvändiga investeringar för att möta framtida elbehov i nätområdet.

Vad består elnätsavgiften av?

Genom elnätsavgiften betalar du för din användning av elnätet. Avgiften ska täcka kostnader för reparationer, utbyggnad, renoveringar och underhåll, såsom att hålla elledningarna fria från nedfallna träd och snö. Elnätsavgiften inkluderar också abonnemangsavgifter till det nationella stamnätet och regionnäten. Kraftledningar, elskåp och mottagningsstationer finansieras genom din nätavgift.

Utöver dessa kostnader behöver nätbolaget också täcka nätförluster som oundvikligen uppstår vid elöverföring. Nätförluster uppstår när värme alstras i ledningar och transformatorer under eltransporten, likt hur en mobilladdares strömadapter blir varm vid laddning. Denna värme innebär en förlust av el, och en del el går förlorad innan den når sin destination. Elnätsbolagen måste kompensera för dessa förluster genom att köpa motsvarande mängd el från Nordpool.

Elnätsavgiften består av tre huvuddelar

  • Den fasta avgiften baseras på din huvudsäkringsstorlek. Om du bor i villa har du vanligtvis en huvudsäkring på 16A, 20A eller 25A, medan lägenheter oftast har 16A. Desto högre huvudsäkring du har, desto mer kapacitet utnyttjar du i elnätet, vilket innebär en högre månadsavgift.

  • Överföringsavgiften mäts i öre per kWh och baseras på din elförbrukning. Denna avgift är skild från den du betalar till ditt elhandelsbolag för elförbrukning och är en del av den totala kostnaden för att använda elnätet. 

  • Energiskatten betalas även den i öre per kWh och den fastställs årligen av regeringen. Senast i november ska den nya skattenivån meddelas för kommande år. 

Både överföringsavgiften och energiskatten är alltså rörliga delar som betalas per förbrukad kWh. Så genom att förbruka mindre el kan du minska även elnätsfakturan.

Många har upplevt att elnätskostnaderna har ökat betydligt de senaste åren, vilket till stor del kan bero på den statliga energiskatten. Tidigare betalades denna skatt via elhandelsfakturan, men sedan 2018 inkluderas den i elnätsfakturan. Totalt går ungefär 40% av det du betalar på nätfakturan till ditt lokala elnätsföretag, varav en del vidarebefordras till regionnätsföretagen och Svenska kraftnät. De resterande 60% består av skatter och moms som skickas direkt till Skatteverket.

På Lerum Energi har vi länge arbetat och planerat för att säkerställa att våra kunder har ett stabilt och vädertåligt elnät som möter framtidens behov. Vi överväger noggrant varje investering och strävar efter att hålla elnätsavgiften så låg som möjligt för våra kunder. Vi är stolta över att våra avbrott och avbrottstider är bland de lägsta i Sverige. Utan el stannar samhället, och vår högsta prioritet är att leverera trygg och säker el dygnet runt, året om.