2024-09-20

Säveåns Vattenråd besökte ny fiskväg i Floda

Tidigt i fredags träffades Säveåns Vattenråd vid Floda kraftverk. Ett tjugotal  deltagare samlades för att ta del av Lerum Energis senaste satsning- en Larnierränna nedanför bron vid kraftverket i Floda.  

Morgonsolen strålade på en klarblå himmel när VD Anders Zetterman hälsade alla välkomna. Den nybyggda fiskvägen, som är den tredje i sitt slag vid Lerum Energis anläggningar, syftar till att hjälpa fisk som lax och öring att vandra från havet ända upp till Sävelången.

Samarbeten som gör skillnad

Anders Zetterman lyfte vikten av samarbeten. 
- Vi är väldigt glada och stolta över de tre fiskvägar vi har byggt i Hedefors, Hillefors och nu här i Floda. Det här har blivit möjligt tack vare fantastiska samarbeten med vår personal, lokala företag, Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen och fiskevårdsområdesföreningar,  berättade Anders. 

Ett särskilt tack riktades till Morgan Lindkvist på Rejlers, som varit en nyckelfigur i designen och byggandet av fiskvägarna.
- Morgan har kommit med smarta och kostnadseffektiva lösningar som gör att vi kan genomföra dessa projekt på ett hållbart sätt, sa Anders.
 

Tidigt i fredags träffades Säveåns Vattenråd vid Floda kraftverk.

Larnierränna – en unik fiskväg

Morgan Lindkvist tog vid och förklarade den tekniska lösningen bakom den nya fiskvägen i Floda – en så kallad Larnierränna.
- Så vitt jag förstår är detta en oprövad metod i Sverige, men den används framgångsrikt i andra delar av världen, berättade Morgan. 

Larnierrännan fungerar genom att skapa turbulens i vattnet, vilket saktar ner flödet och gör det möjligt för fiskar som öring och lax att ta sig upp förbi hindren. Väggarna i rännan är det som är det centrala för funktionen och exakt hur de skall se ut beror lite på hur bred rännan ska vara, hur mycket vatten man skall tappa, vilken lutning det är med mera.

-  Jag tycker att det är väldigt roligt att Länsstyrelsen var sugna på att få testa en Larnierränna i Sverige för att kunna få fram forskning, sa Morgan. 

Idag finns ingen nationell forskning och Floda blir nu ett utmärkt ställe att få testa denna typ av fiskväg på för svenska förhållanden.

Framtida utvärdering och forskning

Nästa steg i projektet blir att utvärdera hur väl Larnierrännan fungerar. 

- Länsstyrelsen planerar att installera en kamera och fiskräknare för att se hur många fiskar som tar sig upp via rännan. Forskning från England och Frankrike har visat att Larnierrännor fungerar bra för starksimmande fiskar, och om något år hoppas vi kunna ta del av svenska data, sa Morgan. 

Morgan och hans kollega Olle Dahlberg, som också deltog under morgonens samling, förklarade tekniska detaljer om rännans konstruktion och vilka fiskarter som kan dra nytta av den.
 

Morgan Lindkvist från Rejlers.

Ett viktigt steg för hållbarhet och biologisk mångfald

Fiskvägar är avgörande för att återskapa naturliga vandringsleder för fisk som annars hindras av dammar och kraftverk. Med Larnierrännan vid Floda kraftverk får nu öring, lax och andra arter möjlighet att passera uppströms till Sävelången.
- Det här är en viktig milstolpe för vårt hållbarhetsarbete. Vi arbetar aktivt för att både producera förnybar energi och ta hänsyn till den biologiska mångfalden, sa Anders Zetterman.

Lerum Energi fortsätter sin satsning på hållbara lösningar och miljövård, och med denna nya fiskväg tar företaget ännu ett steg mot att skapa en mer hållbar framtid för lokalsamhället och dess vattendrag.