Uppföljning av pilgrimsfalksmärkning
En kylig novembermorgon förra veckan lånade Lerum Energi ut vår företagsbåt för att stötta Birdlife Sverige i arbetet med pilgrimsfalksmärkning. Tillsammans med lokala fågelexperter samlade Birdlife Sverige data om falkarnas häckning och avslutade därmed årets insatser för att stärka den biologiska mångfalden runt det vattensystem där såväl Lerum Energi som Alingsås Energi hämtar kraft och producerar förnybar energi.
Märkning – en viktig del i bevarandet
Pilgrimsfalken är en av våra mest ikoniska rovfåglar och en art som kräver noggrann övervakning och insatser för att säkra sin framtid. Genom märkning och observationer kan forskarna få värdefull information om falkarnas rörelsemönster, häckningsframgång och överlevnad.
– Vi sätter ut kameror vid häckningsplatser för att försöka läsa av eventuella ringar på de vuxna falkarna. På så sätt kan vi få veta deras ålder och varifrån de kommer, berättar Tommy Järås från Birdlife Sverige.
Ungarna har lämnat boet
Sommarens observationer tyder på att båda de unga falkarna har blivit flygfärdiga och lämnat boet. Vid kamerans plats fanns inga spår efter ungarna – men däremot rester från deras måltider. Det är ett gott tecken, då det visar att falkarna har klarat den kritiska perioden efter att de lämnat boet.
– Så här års är de troligen på väg mot sina vinterkvarter i Västeuropa. Vissa stannar i Sydsverige, men det är svårt att veta exakt var de befinner sig just nu, säger Tommy Järås.
Kameraexperimentet får ny chans
Tyvärr blev årets kamerainsats mindre framgångsrik. Det blev inga bilder, något som kan bero på felinställningar eller tekniska problem. Kameran är dock bara en bonus i det långsiktiga arbetet med att följa pilgrimsfalkarnas liv och rörelser.
– Vi gör ett nytt försök nästa år med en fungerande kamera och hoppas då kunna samla in ännu mer information om både vuxna och unga falkar, avslutar Tommy.
Värdefullt arbete för biologisk mångfald
Arbetet med pilgrimsfalkarna är en viktig del av Birdlife Sveriges insatser för att bevara biologisk mångfald. Samarbetet mellan lokala experter och fågelentusiaster ihop med nationella organisationer som Birdlife Sverige är avgörande för att dessa imponerande rovfåglar ska kunna fortsätta spela sin viktiga roll i våra ekosystem.
Genom märkning, observation och nya tekniska lösningar hoppas man lära sig ännu mer om pilgrimsfalkarnas fascinerande liv och deras behov för framtiden. Lerum Energi har i samarbete med Alingsås Energi och Birdlife Sverige sponsrat årets insatser och vi avser att fortsätta detta framgångrika samarbete även under kommande år.