Våra fiskvägar

Genom våra fiskvägar i Säveån kan fisken vandra hela vägen vägen mellan Atlanten och Sävelången. Det bidrar till ökad biologisk mångfald och gynnar arter som öring, ål, smolt och den rödlistade flodpärlmusslan som är beroende av vandrande öring.

När vi hösten 2024 invigde vår tredje fiskväg i Floda fullbordade vi en historisk insats: för första gången på 100 år kan fisken vandra mellan havet och Sävelången. Flera av våra fiskvägar har väckt både nationellt och internationellt intresse och är spännande besöksmål för vandrare och naturintresserade.

För att hålla våra fiskvägar i gott skick arbetar vi löpande med underhåll och gör återkommande större insatser för att förebygga erosion och hålla dem säkra. 

Fiskvägen i Hedefors

 

Europaparlamentariker Isabella Lövin på studiebesök vid fiskvägen i Hedefors.

2013 färdigställdes den mäktiga fiskvägen vid Hedefors som är något av en nationell förebild och dragit till sig otaliga studiebesök. Den 450 meter långa fiskvägen består av en konstgjord bäck, ett så kallat omlöp, och ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna. 

Fiskvägen består också av en mindre ränna, så kallad flyktväg, som utvandrande fisk kan använda sig av. Delar av omlöpet byggdes med grusbäddar för att bli lekområde för lax och öring. Redan första natten 2013 visade den installerade fiskräknaren att ål tagit sig upp för den nyanlagda fiskvägen.

Fiskvägen i Hillefors

 

Under 2021 anlades en fiskväg vid kraftverket i Hillefors. Fiskvägen består av en konstgjord bäck, ett så kallat omlöp, på cirka 50 meter och en underjordisk ränna som nedvandrande fisk kan använda sig av.

Fiskvägen består också av ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna. Mellan kanalen och den öppna delen av fiskvägen har stenblock placerats vilket skapar ett virvlande vatten och en del fickor för fisken att stanna till vid.

Fiskvägen i Hillefors har besökts av många skolklasser och de som vandrar Gotaleden passerar direkt intill fiskvägen.

Fiskvägen i Floda

 

2024 fullbordades fiskvägspassagen i Säveån och för första gången på 100 år kan fisken åter vandra mellan Atlanten och Sävelången!

Fiskvägen i Floda skiljer sig från fiskvägarna i Hedefors och Hillefors. Istället för en konstgjord bäck består den av en så kallad Larinier-ränna. Det är en typ av fiskväg uppkallad efter den franske ingenjören som först designade dem. 

Fördelen med Larinier-rännor är att de kan anläggas på platser där det är svårt att få plats med ett omlöp. Den raka rännan är konstruerad så att den skapar turbulens i vattnet. Detta saktar ner flödet och gör det möjligt för fisken att simma uppströms och nedströms som om det vore ett vanligt vattendrag.

Denna typ av fiskväg är välbeprövad i Europa men den i Floda är den första i sitt slag i Sverige. Fiskvägen har därför väckt stort nationellt intresse, lett till internationella studiebesök, och har potential att bli en nationell förebild. Fiskvägen kommer att utrustas med en avancerad fiskräknare och studeras av Länsstyrelsen.

Fiskvägen är väl synlig från bron mellan Floda tågstation och Floda kraftverk och här finns en informationsskylt som berättar om konstruktionen.

I Floda finns sedan tidigare även en synlig, och två dolda, ålyngelledare som erbjuder en alternativ passage för ålen. Dessa anlades 2022 och finns kvar som komplement till Larinier-rännan.